tehtavat

Tiedotusosasto

Yhteystiedot

Tehtävät

Paperiliitto-lehden tehtäväsivujen ratkaisut  löydät tältä sivulta.  

8/2019

Mistäs tiesit?

1. Sofi Oksanen

2. SC- eli aikauslehtipaperikoneen

3. 39 000 asukasta

4. Risainen elämä

5. Pronsssia vuonna 1966

6. Vuonna 2007

7. Venäjältä

8. Qatarin Dohassa

9. Lieksassa

10. Riippuvuutta esim. lääkkeestä tai huumeesta

Pakko tietää

Paperinkeräys oli aiemmin monen yhdistyksen tapa rahoittaa toimintaansa.
Iskelmäsanoittaja Vexi Salmi osallistui Hämeenlinnan lyseossa 1950-luvulla paperinkeräykseen, jossa hän sai käsiinsä kaksi isoa nivaskaa Jallu- ja Kalle-lehtiä. Salmi valitsi niistä kansikuvan perusteella parhaat. Mitä hän teki niille?
a) Vei ruotsinopettajalleen luettavaksi.
b) Myi juopuneelle papille.
c) Vei kirjaston lehtilukusaliin.
d) Piilotti apteekkarin asiakaslehtien sekaan.
Oikea vastaus: a) Vei ruotsinopettajalleen luettavaksi. Tämä oli nuori ja herkkä mies, joka oli juuri julkaissut kihlauksensa. Salmi pudotti lehdet salaa opettajan postiluukusta ja laittoi mukaan terveiset ”Tuliaisia huolestuneilta oppilailta”.
Asiasta nousi meteli lyseossa ja Salmi jäi kiinni. Rehtori Merta halusi tietää, miksi Salmi vei pornopaketin juuri ruotsinopettajalle. Salmi selitti laveasti opettajan tuoreesta kihlauksesta ja halustaan lahjoittaa ”valmentavaa luettavaa tulevalle aviomiehelle”. Rehtori ärjyi tähän: ”Olisit lähettänyt ne lehtesi minulle, niin olisin pyyhkinyt niihin perseeni.” Salmi lupasi tehdä näin seuraavassa paperinkeräyksessä, mutta se ei auttanut: hän sai tunnin jälki-istuntoa. Käytösnumeron alennuskin oli lähellä.
Salmi kehuskeli tempauksellaan kavereilleen ja sai sillä suosiota. Vain yksi kaveri piti tekoa typeränä. Hänen mielestään Salmen olisi kannattanut myydä lehdet Hampparille eli Antti Hammarbergille, joka muistetaan paremmin nimellä Irwin Goodman. Jallu ja Kalle olivat 1950-luvulla paljon siistimpiä lehtiä kuin myöhempinä vuosikymmeninä.

Tove Janssonin Muumiperhe ja meri -sarjakuva ilmestyi vuonna 1957 brittilehti Evening Newsissä, joka oli tuolloin maailman suurin iltapäivälehti. Miten se eroaa sarjakuvan suomen- ja ruotsinkielisistä versioista?
a) Kärpäsiä tapetaan kaulimella, ei sanomalehdellä.
b) Puuceessä ei käytetä sanomalehteä vaan pikkuseteleitä.
c) Vessapaperi on talouspaperia.
d) Taidepaperia tehtiin hevosenlannasta, ei lehmänlannasta.
Oikea vastaus: c) Vessapaperi on talouspaperia. Muumipappa käyttää sitä sarjakuvassa kirjoituspaperina. Suomen- ja ruotsinkielisissä versioissa kirjoituspaperina on vessapaperi. Hienostelevia brittejä ei kuitenkaan haitannut, että muumit olivat ilman vaatteita. Tuolloin Evening News oli maailman suurin iltapäivälehti ja ensimmäinen iso ulkomainen lehti, joka alkoi julkaista Muumipeikko-sarjakuvia.

7/2019  

 

Pakko tietää

Suomalaisen viihteen renessanssihahmo Jukka Virtanen (1933-2019) oli lähtöisin Jämsänkosken paperitehtaan työläisyhteisöstä. Hänen isänsä Eino oli töissä tehtaan voimalaitoksella. Kun Eino (1910-1991) kuoli, mitä Jukka laittoi arkkuun mukaan?
Oikea vastaus: c) Pullon, jossa oli kuusi kylkiluuta. Ne olivat Einon omia kylkiluita, jotka oli poistettu 56 vuotta aiemmin vuonna 1935. Eino oli sanonut ilmestyvänsä kummittelemaan, jos luita ei laiteta hänen mukaansa hautaan.
Luut poistettiin Einon sairastaman keuhkotaudin vuoksi. Hänen oikeanpuoleinen keuhkonsa operoitiin toimintakyvyttömäksi isossa leikkauksessa.
Se tehtiin paikallispuudutuksella, koska potilasta ei voitu nukuttaa. Eino sai luut mukaansa sairaalasta puhdistettuina ja voipaperiin käärittyinä. Ne olivat noin 15 cm pitkiä. Eino säilytti luita isosuisessa pullossa piirongin päällä.
Voipaperi piti vaihtaa ajoittain, koska luista irtosi rasvaa. Einolta poistettiin toisessa leikkauksessa kuusi muutakin kylkiluuta, mutta ne jäivät sairaalaan.
Eino Virtanen oli töissä pienessä 1920-luvulla tehdyssä voimalaitoksessa, jossa oli kaksi Francis-turbiinia. Vuonna 1955 hänestä tuli Jämsänkosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja eläkeiän koittaessa kunnallisneuvos. Hän toimi pitkään Yhtyneitten Paperitehtaitten tilintarkastajana. Myös Einon isä eli Jukan isoisä Juho oli töissä Jämsänkosken paperitehtaalla jo 1900-luvun alussa.
Jukka Virtanen syntyi pienessä hellahuoneessa Jämsänkosken paperityöläisten pitkässä vuokrakasarmissa. Hän toimi usein isänsä apuna voimalaitoksella. ”Paperitehtaan työmiesten kahvitunneilta olen oppinut enemmän kuin mistään muualta”, Virtanen sanoin vuonna 2009 elämästään tehdyssä dokumentissa. Vuonna 2012 Virtanen kertoi haastattelussa, että hänellä on yhä paperimiehen sielu.

Romanian sellutuotanto oli 1980-luvulla heikkotasoista. Mitä ominaisuuksia maassa myydyssä, omaa tuotantoa olevassa kierrätysvessapaperissa huomattiin tämän vuoksi?
Oikea vastaus: c) Siinä erottui Raamatun sanoja kuten Jumala ja Jeremia. Ne olivat peräisin unkarinkielisistä Raamatuista, jotka kristitty World Reformed Alliance -järjestö oli lähettänyt Romaniaan 1970-luvulla. Raamattuja oli noin
20 000. Ceausescu oli luvannut jakaa ne ilmaiseksi kansalle, mutta usean vuoden varastoinnin jälkeen lähes kaikki päätyivät Bistrita Prundul Birgaului -nimiseen tehtaaseen Brailaan, jossa niistä tehtiin vessapaperia.

10 vastausta

1. Seiväshypyn
2. Ansioluetteloa
3. Kemijoki, 550 km
4. Irwin Goodman
5. C
6. Naisten painonnoston
7. Ruokolahdella
8. Dmitri Medvedev
9. Ensimmäinen ihminen avaruudessa
10. Anni Ellinoora Leikas

6/2019

Pulmat - vaaka    
Pulmat - yhtälö    
Sanahaku    
10 kysymystä    
Pakko tietää    
  

Sudokut      

Ristikon 05/2019 ratkaisu    

Tiedotusosasto

Yhteystiedot